Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Management and Boards

Steun voor marktvrouwen in Lagos: Foundation steunt ziekenfonds in Nigeria

Sep 15, 2009


In: Achmea nu, #1 23 April 2008

CEO Maarten Dijkshoorn was vorige week in Nigeria voor een werkbezoek namens het Health Insurance Fund (HIF), waarvan hij ook bestuurslid is. De bestuurders wilden met eigen ogen de voortgang van het ‘community health insurance program’ bekijken.

Maarten Dijkshoorn maakte zijn agenda graag vrij voor het werkbezoek, want hij heeft een warm plekje voor Afrika. “Diep onder de indruk” kwam hij terug. Onder de indruk van de prestaties die in korte tijd zijn neergezet in een land dat gebukt gaat onder grote armoede.
Het HIF zet met steun van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking en van een aantal grote bedrijven, zorgverzekeringen op voor de allerarmsten in Afrika. De Eureko Achmea Foundation doneert 500.000 euro aan het initiatief. Nigeria is het eerste land waar het ‘uitgerold’ wordt, gericht op marktvrouwen in Lagos en op boeren in de provincie Kwara.

Inkomensafhankelijke premie
De zorgverzekeringen die door het HIF worden opgezet zijn gesubsidieerd, maar de mensen betalen ook zelf een inkomensafhankelijke premie. De subsidie wordt langzaam afgebouwd, zodat over een jaar of drie de eigen bijdragen hoger zijn geworden. Maar dat gaat dan wel gepaard met verbetering van de kwaliteit van de zorg. Immers, de bereidheid om mee te betalen is afhankelijk van de kwaliteit van de zorg. Het HIF is daarom ook nauw betrokken bij het verbeteren van die kwaliteit. Daarom was het bezoeken van ziekenhuizen, zowel publiek als private klinieken onderdeel van het programma.. Het HIF werkt samen met de grootste Nigeriaanse zorgaanbieder Hygeia, die 200 klinieken onder contract heeft.

Verbeterde zorg
Maarten Dijkshoorn: “We hebben twee klinieken bezocht die helemaal perfect draaien. Dat was mooi om te zien. Maar we hebben tegelijkertijd aan den lijve ondervonden hoe blij de mensen zijn met de zorgverzekering en de verbeterde zorg. Als je zegt dat je van Hygeia bent, zijn ze meteen enthousiast”.

Het gezelschap heeft voor een deel van de tijd met de bus gereisd. “En helaas kreeg die bus een lekke band ergens midden op het platteland. We zijn naar een dichtbijliggend dorpje gelopen voor hulp. Toen we zeiden dat we van Hygeia waren, gingen de mensen hun hut in om de verzekeringspolis te laten zien. Ze waren er erg trots op en ze bedankten ons in alle toonaarden”.

Van de 115.000 boeren en marktvrouwen op wie het project zich richt, zijn er inmiddels 30.000 verzekerd. Er is dus nog wel wat te doen. De hoofdstad Lagos waar HIF en Hygeia zich richten op marktvrouwen was een wereld op zich. Maarten Dijkshoorn: “Een miljoenen stad waar een kleine rijke elite leeft, maar waar het overgrote deel leeft onder barre omstandigheden. Het is goed dat we wat doen om te helpen, maar ik vind wel dat we meer moeten doen. Ik kom daar graag een volgende keer nog uitgebreid op terug”.


Kees Storm and Maarten Dijkshoorn op
werkbezoek in Kwara State

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015